Järjestöpersoonat

Tänään ajattelin leikitellä hieman palvelumuotoilun tavalla visualisoida organisaatioiden todellisuuksia. Järjestömaailmassa analyysejä tehdään usein tekstimuodossa -teemme taulukoita, listoja ja tekstejä. Ajatusten visualisointi voi kuitenkin johtaa myös uudenlaiseen tapaan nähdä asioita. Olen itse ollut ällistynyt siitä, miten palvelumuotoilun tapa visualisoida palveluita ja niissä risteilevää tietoa, kokemuksia ja ihmisiä toimii kehittämisen välineenä myös järjestötyössä.

Ensin siis on syytä tietää, kenestä oma järjestö koostuu.

palvelut

Myös oucome mappingista tutut vaikutuspiirit toimivat palvelumuotoiluprosessia aloittaessa. Ne ovat hyvä väline tunnistamaan, kenelle on järjestön toimintaan nähden eniten vaikutusta.  Tämäkin menetelmä (lisätietoa löytyy mm. täältä) pohjaa -yllätys, yllätys- ihmisten voimaan. Mutta tunnemmeko kuitenkaan kaikkia näitä ihmisiä?

Palvelumuotoilu pakottaa tutustumaan heihin tarkemmin. Henkilöstö ei ole yhtenäinen joukko, vaan sieltä löytyy joukko moninaisia osaajia ja ihmisiä, joiden motivaatiot ja odotukset suhteessa järjestöön voivat olla mitä moninaisempia. Päättäjien tittelin sisälle mahtuu monen monta persoonaa. Vapaaehtoisilla, tukijoilla, jäsenillä ja kohderyhmän edustajilla tai hankkeiden hyödynsaajilla saattaa olla mitä moninaisempia syitä kiinnittyä järjestöön ja kokea sen palvelumaailmaa. Kalle kuukausilahjoittajan, Heikki hallintojohtajan ja Niko näkymättömän maailmat ovat toisistaan hyvin erilaiset. Yhdistävä tekijä heille on järjestö, jonka kosketuspinnalla he seikkailevat.

heikki-hallintojohtajakalle-kuukausilahjoittajaniko-näkymätön

Kun kaikki järjestön henkilöt tunnetaan, voidaan heidän polkujaan lähteä analysoimaan.

P.s. Nyt niitä mainitsemiani ratikkakarttojakin on parannettu -mitä mieltä olet asiakkaana, auttaako uusi kartta sinua pääsemään perille?

 

 

Tekijä: Milla Mäkinen

Olen intohimoinen muutosmuotoilija. Jaan blogeissani ajatuksiani paremman maailman muotoilemisesta. Lue lisää minusta nettisivuiltani www.millamakinen.com. I am a passionate change designer. In my blogs I share my ideas about change.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: