Muutoksen koreografia

IMG_4083

Osallistuin viime keskiviikkona palvelumuotoilijoiden vuosikonferenssiin Töölössä. Kuuntelin yhdeksän puheenvuoroa palvelumuotoilusta. Mieleeni jäi pyörimään erityisesti yksi sana: koreografia.

”Luomme palvelukokemukselle koreografian”, kuvailtiin palvelumuotoilijan roolia. Sama toistui muutamassa puheenvuorossa. Päätin ottaa selvää, mistä he oikein puhuvat.

Mikä on koreografia? Ja mitä yhteistä on koreografialla ja palvelumuotoilulla? Mitä muutosmuotoilija voisi ammentaa koreografeilta?

Koska konferenssista ei koreografia löytynyt, menin kahville tanssitaiteilijan, Tanssiteatteri Tsuumin taiteellisen johtajan, Reetta-Kaisa Ilesin kanssa.

Reetta-Kaisa piirsi kahvilan serviettiin kuvan siitä, miten hän koreografina visualisoi sitä, mitä tanssiteoksessa tulisi tapahtua. Kun visiota lähdetään toteuttamaan, yksi tärkeimmistä kysymyksistä on: miten saadaan ihmisten välinen yhteys rakennettua?

IMG_4085

Reetan salaisuus on tämä: ihmisen pitää löytää ensin yhteys itseensä. Vasta sen jälkeen hän voi rakentaa yhteyden ihmiseen, joka toimii tanssiparina tai yleisönä. Toisin sanoen, ihmiset pitää saada toimimaan yhteen, omina itsenään.

”Tanssijan täytyy tunnistaa oma voimansa. Vasta sen jälkeen voi kuunnella muita”.

Miten tanssitaiteilija lähtee liikkeelle yhteyden luomisessa? Ensin hän suunnittelee teoksensa sitä kautta, minkälaista tunnelmaa missäkin kohtaa tulisi tilassa, jossa tanssi tapahtuu, välittyä. Tunnelmaa luodaan erilaisten liikkeiden kautta. Liike voi olla kehon, mielen, valon, esineiden, tai jopa liikkumattomuuden aikaansaamaa. Sitten hän virittää ihmiset, joista tulee tunnelman välittäjiä.

”Tanssijalla pitää olla mieli auki. Muuten yhteyttä muihin ei synny”.

Keskustelun jälkeen jäin pohtimaan sanojen yhteyttä muutosten muotoiluun. Miltä muutosten aiheuttama tunnelma näyttää? Miten kuvittaa organisaatiouudistuksen tunnelmaa? Reetan tyyliä mukaillen, se voisi näyttää vaikka tältä:

img_4084.jpg

Mitä seuraisi, jos pyytäisimme muutoksen syövereissä olevia ihmisiä kuvittamaan muutostunnelmiaan? Auttaisivatko kuvat muutosjohtajia hahmottamaan, minkälainen koreografia kannattaisi millekin muutokselle luoda?

Myös muutosmuotoilu lähtee jokaisen ihmisen yksilöllisen voiman tunnistamisesta ja samanaikaisesta erilaisten ihmisten välisen kuunteluyhteyden luomisesta. Voisiko ihmisiä virittää myös muutokseen?

Pienen googlailun jälkeen löysin väliltämme myös muita samankaltaisuuksia!

Laura Alho lainaa opinnäytetyössään Koreografin luovuus – inspiraatioista ideoihin taiteilijaprofessori Alpo Aaltokosken ajatuksia näin: ”koreografian tekoprosessiin on osattava heittäytyä ja antautua koko kehollaan. Lähes jokainen taitelija elää jonkinlaisen kriisin prosessin aikana. Teos ei ole valmis, kun se esitetään ensi-illassa. Se kehittyy viimeisimpään muotoonsa esitysprosessin aikana yleisön läsnä ollessa”.

Kuulostaa tutulta.

Muutosten muotoiluun on osattavat heittäytyä, uuden tekemiseen on uskaltauduttava antautua. Muutoskokemus on aina sen kokevan ihmisen kehoon sidottu. Jokainen muutos tuo mukanaan jonkinlaisen kriisin. Muutos ei ole koskaan valmis. Se jalostuu jatkuvasti ihmisten välisessä yhteydessä.

Seuraavalla kerralla taidan ottaa koreografin mukaani virittämään ihmisiä kohti muutosta ja pohtimaan yhdessä kanssani muutoksen koreografioita!

P.s. Samaa voisi kokeilla myös ensi vuoden palvelumuotoilukonferenssissa; mitä jos -moniammatillisten tiimien muodostamiseen kannustavan muotoiluajattelun mukaisesti- konferenssi koostuisikin palvelumuotoilijoiden lisäksi arkkitehdeistä, koreografeista, orkesterin- ja kuoronjohtajista, ohjaajista ja muutosjohtajista, jotka voisivat jakaa omia ajatuksiaan siitä, miten ihmiset saadaan luomaan yhdessä uutta? Sitähän palvelumuotoilukin lopulta on: väline muutostarpeiden näkyvöittämiselle, uusien ratkaisujen muotoilulle ja niiden sisään ajolle. Miksipäs ei siis laittaa viisaita muutospäitämme yhteen!

 

 

Tekijä: Milla Mäkinen

Olen intohimoinen muutosmuotoilija. Jaan blogeissani ajatuksiani paremman maailman muotoilemisesta. Lue lisää minusta nettisivuiltani www.millamakinen.com. I am a passionate change designer. In my blogs I share my ideas about change.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: