Kokeiluviikon humussa

IMG_4156

Tämä viikko on vietetty valtakunnallista kokeiluviikkoa. Mutta mitä paljon puhuttu kokeilukulttuuri oikein on? Ja mikä siinä on niin vallankumouksellista?

Itselleni on selkeytynyt tähän mennessä kokeiluista kolme pointtia:

1. Kokeilemiseen sisältyy ajatus siitä, että “tulipahan kokeiltua”. Kokeilun ei siis tarvitse onnistua. Kokeilu näet onnistuu aina, sillä kokeilusta oppii aina. Kokeileminen on lupa epäonnistua!

Post it- laput ovat hyvä esimerkki mönkään menneestä kokeilusta, josta seurasi vuosikymmenien menestystarina. Spencer Silver yritti kehittää 70-luvulla mahdollisimman vahvaa liimaa. Toisin kävi. Spencer kehittikin niin heikon liiman, ettei se kannatellut kunnolla edes pienen pieniä paperilappuja. Epäonnistumisesta ja haasteen uudelleen määrittelystä syntyi miljoonabisnes!

2. Kokeilemalla kehitetty lopullinen toiminto, palvelu tai tuote löytää lopullisen muotonsa kokeilun aikana. Kokeilu on siis jonkin asian ensimmäinen versio, eli prototyyppi toiminnosta, palvelusta, tuotteesta, kokemuksesta tai mistä tahansa. Kokeileminen juhlistaa ajatusten keskeneräisyyttä!

Kokeilin eilen Tivoli Utopia -lautapeliä, joka oli printattu väripaperille sen sijaan, että se olisi tuotettu kauniiseen pakettiin, kiiltävästä värikartongista. Pelin idea oli jo pitkälle jalostettu sen tekijöiden toimesta ja se sai aikaan paljon erilaisia keskusteluja. Säännöissä ja pelikorttien teksteissä oli vielä jonkin verran hiomista. Nämä tulivat esille pelatessa. Peliä on kehitetty ympäri Suomea Sitran kanssa. Valmis se ei ole ehkä ikinä, mutta paranee joka kerralla!  

IMG_4170

3. Kaikilla ihmisillä on ideoita, joita voisi kokeilla. Kokeilemisen ideoimiseen voivat osallistua kaikki, joita aihe koskettaa. Kokeileminen on onnistuessaan osallistamista parhaillaan!

Moniäänirockin osallistujilta sateli tiistaina ja keskiviikkona ideoita niin paljon, kuin ehti kirjoittaa. Ideoiden kirjavuus heijastaa hienosti ihmisten erilaisuutta. Joukosta löytyy “ihmisten osallisuus omassa elämässä”, “joogakokemus kaikille”, “ratsastaminen”, “ulos meneminen”, “biisien kirjoittaminen”, “kävelyfutis”, “yhteisöllisen taloyhtiö”, “uuden kielen oppiminen”, “purjelento”, “toisen asemaan asettuminen”, “oman kirjan kirjoittaminen”, ja monta muuta yhtä arvokasta kokeilemisen arvoista ideaa.

Kuulostaa lupaavalta, vai mitä?

Huomenna on kokeiluviikon viimeinen päivä, joka on samalla myös mahdollisuus kokeilla kokeilemista! Ai miten? Vaikka näin:

  1. Kysy kohderyhmiltänne tai asiakkailtanne sekä työntekijöiltänne tai kollegoilta: mikä on jo nyt hyvin, mikä voisi olla vielä paremmin ja mitä kokeilisit näitä edistääksesi jos voisit kokeilla mitä vain?
  2. Listaa käytössänne olevat resurssit; osaaminen, esineet, paikat ja raha. Mitä näiden avulla voisi kokeilla? Kutsu mukaan osaajia myös oman tiimisi ulkopuolelta.
  3. Äänestäkää tiimissä, jossa on mukana myös kohderyhmän jäseniä tai asiakkaita, mitä ideaa lähdette kokeilemaan.
  4. Luo ideasta luonnosversio käytettävissä olevien resurssienne puitteissa. Lautapelin voi rakentaa paperista, uutta koulutusta voi testata powerpointtien avulla, nettisivuston voi luonnostella paperiarkeille, palvelumatkan voi kuvailla kuvasarjana.
  5. Aloita alusta!

P.s. Tämä blogikin on kokeilu, sillä laitan sen omasta mielestäni keskeneräisenä jakoon. Toimiiko tämä?

 

Tekijä: Milla Mäkinen

Olen intohimoinen muutosmuotoilija. Jaan blogeissani ajatuksiani paremman maailman muotoilemisesta. Lue lisää minusta nettisivuiltani www.millamakinen.com. I am a passionate change designer. In my blogs I share my ideas about change.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: