Yksissä saappaissa

IMG_4377

Kävin viime viikolla istuskelemassa Tokoinrannassa näyttelijä Rosanna Kempin kanssa. Keskustelimme empatian rakentamisesta ja toisen saappaisiin astumisesta. Nämä ovat myös muutosmuotoiluajattelun ytimessä. Samaisesta aiheesta puhui muutama viikko sitten aivotutkija Katri Saarikivi palvelumuotoilukonferenssissa.

Ilokseni tällä hetkellä empatia on in.

Omassa työssäni Kukunorin muutosmuotoilupäällikkönä pohdin joka päivä sitä, miten fasilitoida ihmisten välisen yhteyden syntymistä. Saman kysymyksen äärellä olemme siis kaikki kolme naista.

Saarikivi listasi esitelmässään muutamia yhteisten saappaiden löytämistä helpottavaa tekijää:

  • ruokailu
  • musiikin kuuntelu
  • keinutuoleissa samaan tahtiin keinuttelu
  • tarinoiden kertominen
  • esteettisten elämysten kokeminen.

Moniin näistä olen törmännyt myös järjestötyössä. Marttojen Yhteinen keittiö, Kukunorin Moniäänirock, Kansalaisareenan tarinatyöpajat, Taiteen Sulattamon seiniltä löytyvä taide ja Propellipäiden 14.6. aukevasta kokeilulaboratoriosta pian löytyvät keinutuolit ovat kaikki ihmisten välistä yhteyttä edistäviä välineitä. Harvemmin kuitenkaan kohtaavat kaikki Saarikiven listaamista elementeistä.

Näyttelijöille toisen saappaisiin astuminen on osa ammattitaitoa. Niinpä lähdin keskustelemaan aiheesta näyttelijän kanssa. Näyttelijät lähtevät liikkeelle identifioiden minkälainen heidän roolihahmonsa on: miltä henkilö näyttää, millä tavalla henkilö liikkuu, mitä sanoja henkilö käyttää, minkälaisia ihmissuhteita henkilön ympärille muodostuu, minkälaisessa ympäristössä henkilö toimii ja mitä hän siellä tekee. Tässä kaikessa on koko ajan pidettävä mielessä, mikä on henkilön tahdon suunta -mitä hän tavoittelee, mitä kohti hän haluaa pyrkiä ja mistä syystä.

Rosannan mukaan keskeistä on “etsiä se, mikä toisessa henkilössä on samaa kuin itsessä”. “On tärkeää olla henkilön puolella”, kiteyttää näyttelijä.

Myös järjestötyössä voi ottaa käyttöön Saarikiven ja Kempin ideoita. Asiakkaiden ja työntekijöiden jakamissa hetkissä voi huolehtia siitä, että niissä on tarjolla hyvää ruokaa ja musiikkia, jonka tahdissa voi keinutella keinutuolissa, ihaillen seinillä olevia tauluja, jakaen tarinoita. Keskustelun lomassa voi esittää puolin ja toisin kysymyksiä, joiden avulla saadaan hahmoteltua molempien tahdon suuntia.

Kuulostaako tutulta vai onko tässä kenties jotain uutta, jota voisi kokeilla?

P.s. Moniammatillisuus ja uusien näkökulmien hakeminen on muutosmuotoiluajattelun keskiössä. Mikäli olet jumissa oman kehittämistyösi kanssa, lähde kokeilemaan keskusteluja uusien ihmisten kanssa! Kutsu mukaasi henkilö, jonka kanssa et ole koskaan ennen puhunut. Varaa kalenteristasi joka kuulta kaksi tuntia aikaa kuplanpuhkaisukahville, jonka tavoitteena on altistaa itsesi uudenlaiselle maailmalle. Antoisaa, vai mitä!

 

Tekijä: Milla Mäkinen

Olen intohimoinen muutosmuotoilija. Jaan blogeissani ajatuksiani paremman maailman muotoilemisesta. Lue lisää minusta nettisivuiltani www.millamakinen.com. I am a passionate change designer. In my blogs I share my ideas about change.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: